VI CONGRÉS DEL TERCER SECTOR SOCIAL

Desigualtats socials, solucions locals

Consultoria | Novembre 22, 2018

Fotografia Eduard Sala

El 20, 21 i 22 de novembre ha tingut lloc a Barcelona el VI Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya "Desigualtats socials, solucions locals", un espai de trobada i reflexió de les entitats socials que, enguany, aprofundeix en les relacions entre administracions locals i el sector social. L’objectiu del Congrés és fer visible la feina de les entitats i posar de relleu la importància de la seva interacció amb les Administracions locals per avançar cap a una societat més justa, equitativa i solidària. 

Carles Alsinet, director de la Càtedra d'Innovació Social de la UdL, ha participat en el debat "El paper del Tercer Sector en la construcció comunitària d'una ciutadania activa, organitzada, compromesa i transformadora", juntament amb Josep Torrico - director de la Fundació Marianao, i Ernest Valls - director de l'Àrea de serveis a les persones de l'Ajuntament de Tortosa.

En aquest debat s'ha parlat sobre quines estratègies i aliances són necessàries per assegurar aquesta cohesió social. El Tercer Sector defensa que els drets socials van més enllà de la subsistència i que requereix persones actives i implicades en la millora del seu entorn amb la finalitat de crear una societat més justa i equitativa. Garantir, des de les primeres etapes de vida, la cohesió social ha de ser una prioritat també per al Tercer Sector i els governs locals.

Us deixem algunes reflexions d'aquest debat:

  • Tal com va comentar Josep Torrico, vivim en una societat que fomenta molt poc la participació ciutadana. "No hi estem acostumats, per tant, hem d'educar en aquest sentit", va destacar Torrico.
  • Per la seva banda, Ernest Valls, considera que s'ha de tenir en compte que no tothom ha de participar al 100%. "És important que hi hagi gent que estigui al pinyol i uns una mica més enllà, però cal que hi hagi camins d'entrada i de sortida perquè puguin participar quan els interessi", va exposar.
  • En tot cas, tal com va aclarir Carles Alsinet, les entitats tenen l'obligació de formar i generar oportunitats reals de participació. "Una manera de promoure-ho és generant espais de trobada, com jocs comunitaris, on es troben famílies i joves", va apuntar Alsinet.
  • La dificultat es troba quan s'ha de decidir "com" posar les persones al centre. Hi ha models que ho veuen com un problema. D'altres, com una oportunitat. Alsinet considera que el més important és ensenyar a les persones que formen un col·lectiu que realment són el pilar essencial d'una organització. "Més que gestionar recursos, cal liderar les persones", va subratllar l'especialista. S'haurien de donar eines perquè les persones liderin les seves vides. "Les competències s'aprenen. Els valors s'interioritzen i ens fan créixer com a persones".
  • De vegades, els i les professionals de les entitats esperen més proactivitat per part dels col·lectius. "El problema que tenim és que volem imposar el nostre ritme", va assegurar Alsinet. "Hem d'aprendre a saber esperar, igual que ho fem amb els adolescents, a qui els fas una pregunta a les 8 del matí i et contesten... quan els va bé", va comparar. "Els professionals volem la resposta ja. El saber esperar és la base del model d'atenció a les persones".

El Congrés s'ha distribuït de la següent manera:

  • Conferència inaugural
  • 2 col·loquis
  • 7 debats
  • Mostra d'entitats
  • Special Speakers Corner: 84 experiències innovadores
  • Espai tecnològic m4Social: apps, robòtica, realitat virtual, impressió 3D i circuits en l'àmbit social

 

PREMSA

Xarxanet - L'art de saber esperar, clau per fomentar la participació

Enllaç extern
Tornar enrere

NOTICIES DE LA CATEGORIA

MEMÒRIA 2023

Gener 08, 2024

Fem un repàs de tot el que vam fer durant l'any 2023.

VEURE +

MEMÒRIA 2022

Setembre 08, 2023

Fem un repàs de tot el que vam fer durant el 2022

VEURE +

MEMÒRIA 2021

Març 30, 2022

Recordem allò viscut durant el 2021

VEURE +

    Subscriu-te a les notícies de Innovaciósocial.udl.cat

    Introdueix el teu correu electrònic per no rebre més notícies de Innovaciósocial.udl.cat

    Confirmació del correu completada. El teu correu electrònic ha estat subscrit a la nostra newsletter.

    Introdueix les teves dades per subscriure’t al curs