Introducció a la psicologia positiva (3ª edició) i Design thinking mitjançant la psicologia positiva
Del 2 al 13 de juliol tindran lloc els cursos de la Universitat d'Estiu reconeguts amb 2 ECTS (20 hores presencials + 30 hores de treball autònom). Oferim dos cursos relacionats amb la psicologia positiva adreçats a estudiants i professionals de l'àmbit de l'acció social i de les organitzacions i de l'àmbit educatiu i a tothom que hi estigui interessat:
INFORMACIÓ I MATRICULA Universitat de Lleida. Oficina de la Universitat d'Estiu (Edifici Polivalent) C/ Jaume II, 71 25001 Lleida Tel. 973703390 A/e: estiu@estiu.udl.cat Tota la informació disponible al web http://www.udl.cat/ca/serveis/estiu/
Contagia Felicitat amb el Plenari dels infants
Per quart any consecutiu celebrem el Dia Internacional de la Felicitat sota el lema "#Contagiafelicitat". Amb la col·laboració del Plenari dels Infants i Adolescents de Lleida, la Plaça de la Paeria es va convertir el 20 de març en el Punt de la Felicitat de la ciutat. Es va organitzar aquesta activitat lúdica i oberta a la ciutadania perquè tothom expressés què les fa felices a través d'un photocall i diversos elements i recursos que es van utilitzar per transmetre emocions relacionades amb la felicitat. L'acte va comptar amb el grup d'animació Xip-Xap. Podeu veure un recull de fotografies en el següent enllaç.
Experiències, respostes i solucions
La V edició de les Jornades d’Innovació Social, que va organitzar l'Ajuntament de Lleida i en la qual col·laborem juntament amb l'Obra Social la Caixa, va tenir com a fil conductor el treball comunitari i es va desenvolupar en dos dies. Es va apostar per mostrar metodologies creatives i innovadores que posen en relleu el capital humà de les organitzacions, obrint noves vies de treball en els diferents àmbits de l’atenció a les persones. El dia 20 de març es va portar a terme un taller de Mindfulness a càrrec d'Ana Arrabé amb l'objectiu d'experimentar i reflexionar al voltant d'elements metodològics i col·laboratius en relació a l'atenció a les persones. Una oportunitat que va permetre participar en converses que van permetre contribuir a la incorporació efectiva del "Model d'Atenció Centrat en les Persones" dins de les organitzacions.
El 21 de març la Jornada es va centrar en la presentació de diverses experiències al voltant del treball comunitari per a la innovació i la millora contínua, com a valors essencials que ens ajudin a avançar en un món global i en constant evolució. Es van presentar experiències que impliquen una perspectiva relacional, l’apoderament de les persones i grups, la facilitació d’entorns de confiança mútua i la participació social per posar en valor les capacitats humanes.
Programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials
L'Obra Social la Caixa va concedir els Premis d'Innovació Social a 10 entitats socials de tota Espanya en la seva quarta edició, i amb un total de 643 projectes presentats. Carles Alsinet, director de la Càtedra d'Innovació Social de la Universitat de Lleida va fer una intervenció com a representant dels membres del jurat.
A Catalunya, les quatre entitats guardonades van ser:
La Caixa impulsa anualment un Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials per oferir suport a les entitats que treballen per donar resposta a les necessitats de la societat i millorar la qualitat de vida de les persones amb més dificultats. Donen prioritat a les iniciatives que estimulen la participació activa de les persones destinatàries, posen en pràctica metodologies per a l’apoderament personal, reforcen la implicació de la comunitat i es complementen amb els recursos públics i privats a través de fórmules col·laboratives.
Línies de futur
L’any 2017 després de gairebé tres anys de dedicació, es tanca el Treball de Recerca realitzat per la Càtedra d'Innovació Social de la UdL i la Federació ALLEM, amb la voluntat de realitzar una revisió tant del model d’atenció com dels perfils de les persones amb discapacitat que s’atenen en els diferents serveis de les entitats associades com dels perfils de les persones amb discapacitat que s’atenen en els diferents serveis de les entitats associades amb l'objectiu d'abordar la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament de les Terres de Lleida, i proposar noves línies d'actuació d'atenció per a millorar la seva qualitat de vida.
La recerca conclou amb la descripció d’11 Línies de futur amb les que caldrà treballar i aprofundir.
Ara al 2018 a fi d’avançar en aquesta direcció s’han impulsat 4 grups de treball, que junts intentaran donar cobertura a aquestes 11 línies esmentades i que centraran la seva acció en:
Residència i Centre de dia per a persones grans de Balàfia
Durant la setmana del 20 de març, i amb motiu del Dia Internacional de la Felicitat, els usuaris i els treballadors de la Residència i Centre de dia per a gent gran de Balàfia ho van voler celebrar amb el Punt de la Felicitat de la Càtedra d'Innovació Social utilitzant dinàmiques per afavorir que les persones grans expressessin allò que les fa felices.
Sessió de formació: Mindmaps
El passat 17 de març vam dur a terme una sessió de Mindmaps a la Associació Alba. A través d'aquesta tècnica de gamificació vam treballar des d'una perspectiva de cohesió social i col·laborativa.
Els mapes mentals potencien la creativitat i s'utilitzen per representar, generar, visualitzar, estructurar i classificar paraules, idees o conceptes; i també com a planificació, organització, resolució de problemes i presa de decisions.
Lego Serious Play
El passat 2 de març vam dur a terme una sessió de Lego Serious Play al Màster de Gestió i Avaluació de la Intervenció per a la Transformació Social de la Universitat de Lleida. A través d'aquesta tècnica de gamificació vam treballar des d'una perspectiva social i col·laborativa què és la transformació social i quin impacte té en la nostra societat.
Introducció a la psicologia positiva
Els dies 23 i 24 de març vam realitzar una sessió d'introducció a la psicologia positiva al Postgrau en Mindfulness i relació d'ajuda de la Universitat de Lleida. Durant aquests dies vam treballar la salut entesa com quelcom més que l'absència de malaltia, on la psicologia positiva ofereix diversos models teòrics i accions pràctiques per conèixer, treballar i millorar el benestar de les persones a través de les seves fortaleses.
En aquest espai, el Mindfulness esdevé un recurs que ajuda a potenciar la felicitat i treballar en la relació d'ajuda, la qual és bàsica per poder fomentar la qualitat de vida de les persones. A través d'accions dinàmiques i participatives vam poder establir i desenvolupar de forma col·lectiva diversos enfocs des dels que el Mindfulness pot ajudar a promoure el benestar individual i col·lectiu.
Màster en Psicopedagogia i Màster en Gestió i Avaluació de la Intervenció per a la Transformació Social
El 21 d'abril vam impartir un taller de teràpia assistida amb cavalls als alumnes del Màster de Psicopedagogia i als alumnes del Màster en Gestió i Avaluació de la Intervenció per a la Transformació Social de la Universitat de Lleida al centre Hipicmon de Torrefarrera. Vam treballar tècniques de treball en equip, intel·ligència emocional i comunicació.
Com t'agradaria que fos el Model d'atenció a la infància a la ciutat de Lleida?
El divendres 27 d'abril vam realitzar un taller de Lego Serious Play amb l'Ajuntament de Lleida i diverses entitats relacionades amb els infants per treballar sobre el model d'atenció a la infància de la ciutat de Lleida. Durant la sessió es va destacar la importància d'incidir en les fortaleses i les potencialitats dels infants.
La metodologia Lego Serious Play, que ajuda a aprofundir en el procés de reflexió i dóna suport a un diàleg eficaç per a tothom, va servir per plantejar el nou model d'atenció i accelerar la generació d'idees de les diferents entitats i les seves persones, potenciant el procés creatiu i millorant la comunicació entre els membres de l'equip.
Between narcissism and entitlement: Self-enhancement in a cross-cultural perspective
Els dies 4, 5 i 6 d'abril vam assistir al congrés internacional Between narcissism and entitlement: Self-enhancement in a cross-cultural perspective organitzat per la Facultat de Psicologia i l'Institute of psychology Cardinal Stefan Wyszynski University a Varsòvia. Vam presentar la comunicació Does the Dark Triad predict happiness? Exploring the adaptative role of narcissism on wellbeing.
L'objectiu principal del congrés era facilitar la discussió sobre l'estudi del narcissisme des de la perspectiva intercultural a partir de les intervencions d'investigadors provinents de diferents àmbits de la psicologia. El narcessisme es pot veure com una característica humana universal, que tanmateix presenta interessants diferències interculturals i que pot ser vist com un terme relacionat, entre d'altres, amb fenòmens com l'autoestima, l'autocontrol, etc.
Alumnes ESO i Cicles formatius de la ciutat de Lleida
Durant el curs 2017-2018 estem portant a terme el projecte Descobreix les teves fortaleses amb alumnes de 4rt d'ESO de diferents instituts de la ciutat de Lleida (Col·legi Episcopal, Institut Ronda, Col·legi Maristes Montserrat, Col·legi Estonnac, Escola Joc de la Bola, Col·legi Sagrada Família) i al cicle formatiu de grau superior de l'Institut Escola del Treball. A partir de la detecció i desenvolupament de les fortaleses, els estudiants podran descobrir els seus punts forts, el seu nivell de benestar, felicitat i la intel·ligència emocional. A més, comptaran amb més eines i recursos per prendre decisions, podran potenciar allò que saben fer i els hi permetrà millorar el seu rendiment acadèmic, les relacions socials i l'autoconeixement. Un projecte que els facilitarà l'orientació acadèmica i la presa de decisions pel que fa al seu futur professional.