PERSONES SENSE SOSTRE

Segon recompte de Persones Sense Sostre de la ciutat de Lleida

Models d'atenció a les persones

L'ajuntament de Lleida organitza des de fa uns anys el Recompte de persones sense sostre de la ciutat de Lleida. El projecte forma part d'un projecte europeu, The European End Street Homelessness (#HomelessMeetUpVLC), juntament amb altres ciutats europees com Barcelona, València, Berno, Londres, Lyon i Copenhagen, que pretén mostrar la realitat dels sense llar a les ciutats europees i acabar amb el sensellarisme al carrer al 2020.

La Universitat de Lleida, a través de la Càtedra, realitza l'explotació estadística de les dades. Conèixer les dades quantitatives i qualitatives és una eina imprescindible per planificar polítiques socials adequades atenent a la realitat de cada moment i complementa la tasca dels educadors de carrer que fan sortides cada setmana per atendre al col·lectiu de persones sense llar.

El projecte té com a finalitat:

  • Conèixer el nombre i les característiques (perfil) de persones sense sostre a la ciutat que, en un dia determinat, dormen al carrer o es troben acollides en recursos adreçats a persones amb aquesta problemàtica.
  • Identificar tots els punts de la ciutat on hi ha persones dormint al carrer, amb el suport de les noves tecnologies, per poder intervenir.

El 19 d'abril de 2016 es va organitzar el segon recompte de persones sense sostre de la ciutat de Lleida, amb la col·laboració de la xarxa d'entitats socials d'atenció a les necessitats bàsiques de Lleida, la Fundació Arrels de Barcelona i la Càtedra d'Innovació Social de la Universitat de Lleida, a més de més 200 persones voluntaries. Es va introduir el recull de dades innovadores a partir d’una enquesta estandarditzada per obtenir l’Índex de Vulnerabilitat, amb l’objectiu d’obtenir dades comparables amb altres ciutats catalanes, espanyoles o europees. Vam comptar amb la presència d’un observador europeu, el Sr. Mark McPherson, membre del moviment paneuropeu de ciutats a Gran Bretanya.

A partir de les dades recollides al Recompte 2016 de Lleida, la Càtedra d'Innovació Social va realitzar un informe i una publicació (que podeu consultar abaix) per tenir una visió més àmplia de la situació de les persones sense sostre a la ciutat de Lleida. Del recompte del 2016 van sorgir recomanacions que han servit per orientar els projectes de l'àrea d'inclusió social de l'Ajuntament de Lleida. També es va detectar al  2016 un augment important de dones al carrer i que el sensellarisme afectava persones més joves, a partir dels 30 anys.

El 24 d'octubre del 2018 es va organitzar una nova acció amb les mateixes entitats col·laborades del 2016, juntament amb 200 voluntaris i voluntàries. En el recompte es van identificar 55 persones sense llar, un 23% menys que fa dos anys (71 persones), de les quals 4 van ser dones (reduint el nombre de dones del 2016). 144 persones dormien en serveis socials en recursos residencials, un 12% més que l'any 2016. A més, 14 de les 71 persones localitzades en situació de carrer l'any 2016, van accedir mitjançant el projecte Housing First, a un habitatge estable.

En general, 2 de cada 3 persones que dormien al carrer tenien entre 36 i 65 anys. Va baixar el nombre de persones de nacionalitat espanyola i de la comunitat europea i va pujar les de la extracomunitat europea, sobretot persones subsaharianes.

 

PUBLICACIONS CÀTEDRA:

* Alsinet, C., Jordana, N., Torrelles, C., Ferreres, L., Blasco-Belled, A., & Feliu, B. (2017). Les persones sense sostre a Lleida. Edicions i Publicacions de la UdL, Lleida. Spain. ISBN 978-84-9144-048-2. Recuperat de http://hdl.handle.net/10459.1/60222

* Càtedra d’Innovació Social. (2016). Informe executiu estudi persones sense sostre Lleida 2016. Universitat de Lleida, Lleida. Spain. Recuperat de http://hdl.handle.net/10459.1/57696

* Càtedra d’Innovació Social i Ajuntament de Lleida. (2016). Informe resultats estudi persones sense sostre Lleida 2016. Universitat de Lleida, Lleida. Spain. Recuperat de http://hdl.handle.net/10459.1/57695

 

RECULL DE PREMSA 2018:

Catalunya al dia - A Lleida 55 persones sense llar dormen al carrer

Ajuntament de Lleida - L'Ajuntament de Lleida impulsa un nou cens de persones sense llar, el 24 d'octubre

Ajuntament de Lleida - Es redueix el nombre de persones que dormen al carrer a Lleida i s'eincrementen les places d'acolliment residencial

El Segre - Lleida té menys sense sostres

El Segre - Baixa el nombre de persones que dormen al carrer a Lleida

La Mañana - Lleida detecta a 55 personas que duermen en la calle, un 23% menos que en 2016

Teleponent.cat - Identificades 55 persones que dormen al carrer a Lleida ciutat

 

RECULL DE PREMSA 2016:

El Punt Avui - La Paeria localitza 195 sense sostre a la ciutat, dels quals 71 dormen al carrer, segons l'acció feta dimarts gràcies a 208 voluntaris.

La Vanguardia - Las personas que duermen en la calle se desplazan del centro a l'Horta y a viviendas derruidas.

Tot Lleida - El paer en cap ha afirmat que la Paeria "vol donar la cara" i conèixer la realitat d'aquest problema a la ciutat per afrontar-la i planificar les intervencions en l'àmbit social.

La Paeria - El paer en cap ha afirmat que la Paeria "vol donar la cara" i conèixer la realitat d'aquest problema a la ciutat per afrontar-la i planificar les intervencions en l'àmbit social.

La Mañana - La Paeria detecta 195 "sin techo" y constata que cada vez hay más mujeres y menos extranjeros. Los afectados aumentan un 57% respecto al 2008, pero la gran mayoría se aloja en el albergue o en pisos de entidades sociales.

Tornar enrere

PROJECTES DE LA CATEGORIA

PERSONES AMB DISCAPACITAT

Gener 13, 2015

Revisió del model dels serveis de suport per a les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament

VEURE +


PERSONES GRANS

Gener 11, 2015

Benestar i qualitat de vida

VEURE +


    Subscriu-te a les notícies de Innovaciósocial.udl.cat

    Introdueix el teu correu electrònic per no rebre més notícies de Innovaciósocial.udl.cat

    Confirmació del correu completada. El teu correu electrònic ha estat subscrit a la nostra newsletter.

    Introdueix les teves dades per subscriure’t al curs